Scroll to top

Avante: de ongebaande short-cut van studeren naar sturen

Jules stond aan het einde van zijn studie voor een keuze: aan de slag bij één van de grote Nederlandse advies- en ingenieursbureaus of werken bij Avante Bouwprocessen. Hij koos voor Avante. Bewust. Een keuze voor je eigen pad. Voor verantwoordelijkheden krijgen en pakken. Voor een duik in het diepe. En daarmee voor een snel ontwikkelpad naar toffe, verantwoordelijke functies. Inmiddels leidt Jules als EMVI-manager middelgrote tenders zoals de renovatie en verduurzaming van het Herman Gortercomplex en de herinrichting van de A348. Deze blog geeft een blik terug en een blik vooruit op het ontwikkelpad bij Avante Bouwprocessen.

De keuze voor een sprong in het diepe

“De keuze tussen een groot advies- of ingenieursbureau en Avante was een keuze tussen enerzijds de zekerheid op grote buitenlandse projecten, met de potentie tot toekomstige verantwoordelijke functies en anderzijds juist de zekerheid op grote, ‘spannende’ verantwoordelijkheden, met de potentie tot de tofste projecten. Ik koos voor het laatste. Voor learning-by-doing bij Avante. En gelukkig is de potentie van die toffe projecten nog waarheid geworden ook”, vertelt Jules. “Ik had tijdens mijn studie al bij Avante gewerkt. In deze tijd had ik al kennisgemaakt met het ondernemende en bevlogen karakter van Avante”, blikt Jules terug. “Ik kreeg al veel verantwoordelijkheid in eigen projecten en dacht ondertussen mee in de ontwikkeling van het bedrijf. Ik merkte dat je bij Avante niet enkel leeft van project naar project, maar dat je werkt aan jezelf en samen met je collega’s bouwt aan een mooi bedrijf.” Het waren voor Jules voldoende redenen om na zijn studie voor Avante te kiezen en de lastige keuze te maken om verschillende aanbiedingen van grote adviesbureaus naast zich neer te leggen. “En ook de sfeer in het team speelde natuurlijk mee. Iedere week is het weer uitkijken naar de vrijdag, de ‘terugkomdag’ van alle collega’s!”

Aan de slag: zelfontwikkelde processen en tools toepassen

Één van de projecten uit het eerste jaar waar Jules met trots op terugkijkt is de tender ‘Sanering EMK-terrein’. Dit project voerden we uit voor Dura Vermeer Infra Milieu. “Daar wisten we een tendertraject vlot de trekken dat was vastgelopen”, vertelt Jules. “Dat wisten we te doen met ons tenderproces dat we buiten de projecten om continu samen doorontwikkelen en finetunen. Mooi om zo ook je eigen ideeën direct in de praktijk te brengen.” Met een contextanalyse, verschillende EMVI-sessies en gesprekken met de saneringsexperts van Dura Vermeer, wisten we de stap te zetten van ideevorming tot een concrete invulling van de opgave. “Ja, dat waren leuke maanden!”, blikt Jules terug. “Veel aspecten van een tender kwamen langs. Heel waardevol in je eerste jaar. Tenderen was ook hier veel meer dan het schrijven van een mooi plan. Het genereren van onderscheidende out-of-the-box ideeën die je in sneltreinvaart moet uitwerken tot een realistisch plan, het bieden van structuur in de ‘chaos’ van een tender en het continu schakelen op veranderende planningen, inzichten en ideeën. Je leert er natuurlijk zelf veel van, maar neemt ook als bedrijf weer ervaring mee richting vervolgprojecten”, geeft Jules aan. Dit geldt overigens niet alleen voor onze tenderaanpak. Ieder project is weer een spoedcursus in het werkveld van een andere (deel)sector. Ditmaal saneringen.  “Dat is ook één van de mooie kanten van de tenderwereld; je begeeft je in ieder project in een ander werkveld en leert zo razendsnel iets over een nieuw onderwerp.” Jules kijkt met een goed gevoel op de tender terug: “Dat we het project wonnen met vier tienen, maakte het natuurlijk helemaal af.” 

Van processen beheersen naar teams en projecten sturen

Na het ontwikkelen en toepassen van de processen van Avante nam Jules al snel de stap naar het zelf sturen van projecten en tenderteams. “Ik werd gestimuleerd om doelstellingen voor mezelf op te stellen, zowel voor de korte als lange termijn. Één van de doelen voor de korte termijn was toentertijd om die ontwikkeling door te maken, om de stap te zetten naar het sturen en coördineren van (middel)grote tenders en tenderteams. Bij Avante krijg je de kansen om deze doelen waar te maken. Heb je het lef ‘ja’ te zeggen tegen de kansen die langs komen, dan groei je ontzettend snel.” Dat Jules wilt blijven groeien, zit in zijn karakter. Hij greep de kansen dan ook gelijk aan: “Ik houd er wel van om in dat diepe te springen. Dan is het af en toe even slikken en aanpoten om de compleet nieuwe uitdaging te overwinnen, maar dat geeft naderhand altijd extra voldoening.” Jules leidt nu als EMVI-manager de EMVI-trajecten van middelgrote tenders.  Niet zonder succes, tenders zoals de renovatie van het Herman Gortercomplex en de verdubbeling van de N34 werden direct gewonnen.

Blijven groeien: doorontwikkelen van sterke punten

“In de komende jaren wil ik mezelf blijven uitdagen om zo te werken aan mijn eigen groei”, zegt Jules. “Hierbij focus ik nu op het versterken van één van mijn kwaliteiten: verbinden en enthousiasmeren. In april start ik met de opleiding Effectief beïnvloeden voor leidinggevenden. Met de kennis die ik daar opdoe hoop ik in nog meer situaties, nog meer verschillende type personen mee te krijgen in het samen behalen van de projectdoelstellingen. Juist door bewust en met vertrouwen af te wijken van mijn eigen communicatiestijl. Die werkt gelukkig vaak genoeg, maar soms vraagt een situatie, een project of een persoon om een andere aanpak.”

Wil je jezelf ook blijven uitdagen en ontwikkelen? We hebben een aantal vacatures openstaan. Bekijk ze hier.

Related posts