Scroll to top
Back
Tenderen

Eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland

  • Project locatie: Utrecht, Utrecht

  • Projectgrootte: 56,6 miljoen

  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

  • Werkzaamheden Avante: tendercoördinatie, EMVI-plannen schrijven

  • Kwaliteitscriteria: samenwerking, kwaliteitsborging, energiezuinigheid gebouw, architectuur en stedenbouw

Scroll

Het project

Drie gedateerde kantoorgebouwen in hartje Utrecht. Ingeklemd tussen de Catharijnesingel en de ettelijke sporen nabij Utrecht CS. Veel stakeholders. Hoge ambities. Van die drie verouderde gebouwen met een totaal vloeroppervlak van 37.000 m2 moest één duurzaam, efficiënt en aantrekkelijk rijkskantoor worden gemaakt. Een uitvraag om direct je tanden in te zetten. Wij coördineerde de tender en schreven de EMVI-plannen.

01.

Overtuigend aanbiedingsontwerp

Het Herman Gortercomplex is zacht gezegd een uitdagend project. Het moet deel uitmaken van het masterplan Utrecht en aansluiten bij de toekomstige gebiedsontwikkeling van het Moreelse Park. Verder moet het direct herkenbaar zijn voor gebruikers, bezoekers en burgers. En niet geheel onbelangrijk: het complex moet voldoen aan de nieuwe rijkskaders.

Samen met onze partners hebben we een aanbiedingsontwerp aangeleverd van 160 pagina’s, met daarin een krachtige mix van prachtig beeldmateriaal en goed beargumenteerde voorstellen. De opdrachtgever was onder de indruk van zowel de vorm als de inhoud van ons boekwerk.

02.

Unieke contractvorm

In het door ons voorgestelde, winnende ontwerp wordt het Herman Gortercomplex niet zomaar duurzaam, maar compleet energieneutraal. Verder blijven alle kernwaarden behouden die moeten leiden tot een toekomstbestendig, aantrekkelijk, efficiënt en flexibel rijkskantoor. Een plek waar je als werkgever én werknemer graag bent. Een plek met veel potentieel ondanks de hoge vastgoedprijzen in dit gebied. Een flexibel in te richten complex, duurzaam te gebruiken gedurende de hele life cycle ervan. Ook qua bereikbaarheid een zeer duurzame plek: pal naast het belangrijkste OV-knooppunt van Nederland.

Samen met onze partners hebben we voor de eerste keer in Nederland een zogenoemd DBM&E-contract binnengehaald voor vijftien jaar. Dat betekent dat wij niet alleen verantwoordelijk zijn voor design, build en maintain, maar ook voor energy.

03.

Alle disciplines matchen

Bouwen met overtuiging. Dat is wat Avante Bouwprocessen onderscheidt. Over schuttingen heen kijken. Met vindingrijke oplossingen komen. Dat hebben we ook voor het Herman Gortercomplex in de praktijk gebracht. In de tenderfase hebben we de kennis en oplossingen van heel uiteenlopende disciplines samengebracht. Van interieurarchitectuur tot installatietechniek en heel veel daartussenin.

We hebben die kennis uitgediept en synergie daarin aangebracht. Met als gevolg dat alle disciplines in het ontwerp met elkaar matchen. Dat voorkomt het sluiten van lastige compromissen in een later stadium van het proces. Compromissen die vaak kostenverhogend uitpakken voor de opdrachtgever.