Scroll to top

De behoefte is anders dan de vraag

Een goede probleemdefinitie is de sleutel tot een winnend aanbod. Echter is het goed formuleren van het probleem en daarmee de vraag één van de meest uitdagende dingen die er zijn. Precies dát is wat centraal staat in onze aanpak voor tenders. Na het samenstellen van een krachtig tenderteam in de eerste fase, is het stellen van de juiste vraag dé volgende stap richting succes.

 

 

De échte vraag

Bij Avante gaan we niet zomaar aan de slag. We graven dieper, we creëren eerst inzicht in het doel, het waarom van het project. Dat is nodig om überhaupt goede risico’s en kansen te formuleren. Dat gaat niet om elk onzeker voorval dat zich kan voordoen, maar om situaties die écht invloed hebben op de doelen.

 

Succesfactoren

Vanuit die doelen bouwen wij aan een scherpe probleemdefinitie. We formuleren de succesfactoren. Alle belangen die van invloed kunnen zijn op de doelen. We beginnen met een heldere formulering van de huidige situatie, de gewenste situatie en de factoren die invloed hebben op het bereiken van die gewenste situatie.

 

Creëer feeling met het probleem

Vervolgens creëeren we feeling met het probleem door de obstakels scherp te stellen voor elke succesfactor. Of het nu gaat om technische uitdagingen (in samenwerking met de techneuten), obstakels uit de omgeving (met de grondeigenaren of objectbezitters), het daadwerkelijke gebruik (met de gebruikers) of het milieu (door onderzoek naar het ecosysteem, circulariteit en duurzaamheid).

 

Met dit gestructureerde inzicht werken we gefocust en vastberaden: bij iedere oplossing stellen we samen opnieuw de vraag ‘welk probleem lossen we hier écht op?’ Want volgens ons is dit dé aanpak om concepten te ontwikkelen die niet alleen aan de verwachtingen van de klant voldoen, maar deze overtreffen én waarde toevoegen voor het gebied, de gebruiker en het milieu. Ingenieurs zijn meesters in het oplossen van problemen, iets minder goed in het formuleren daarvan.

Related posts