Scroll to top

Grensverleggende Sanering EMK Terrein - Van Waardeloos naar Waardevol

In de schaduw van een langdurig industrieel verleden, reflecteert de start van de sanering van het EMK terrein de betrokkenheid en het lef van vele betrokkenen. Dit zwaar vervuilde stuk land ondergaat een transformatie naar een modern bedrijventerrein. Dankzij een in Nederland nog nooit eerder toegepaste saneringsmethode —biologisch en volledig gesloten— opent dit project de deuren naar nieuwe werkgelegenheid en ontwikkelingskansen voor Krimpen aan den IJssel en omgeving.

 

 

Een vliegende start
Met de gedrevenheid van de opdrachtgever om daadwerkelijk het goede te doen voor de omgeving was de toon gezet in de aanbesteding.

Een uitdaging die ons tenderteam zichtbaar motiveerde; vanuit deskundigheid werd een spervuur aan ideeën afgeschoten om onze eigen grenzen te verleggen. Het doel? Een aanpak waarbij de omgeving centraal staat en iedereen achteraf met trots terugkijkt op proces en resultaat.

 

Een primeur in Nederland
Als tenderteam durfden we samen te dromen van een gesloten systeem: vervuilde grond ontgraven in een tent, via luchtdichte containers transporteren, zodanig dat het nooit in contact komt met de buitenlucht. Dromen werd durven, durven werd doen. Een volledig gesloten en biologische saneringsmethode die nog nooit in Nederland is toegepast.

Het proces begint met het ontgraven van vervuilde grond binnen een speciaal ontworpen verplaatsbare hal die de omgeving beschermt tegen blootstelling aan schadelijke stoffen. De vervuilde grond wordt vervolgens in luchtdichte containers geplaatst en afgevoerd naar verwerkingsinstallaties. Een methode waarbij er geen vervuilde lucht of water de omgeving bereikt, wat de impact op het milieu minimaliseert.


Twee weken geleden is een start gemaakt met de sanering: de eerste containers zijn op mafitrailers getransporteerd naar de verstevigde laad- en loskade van waar ze per schip naar de verwerkingsinrichting gaan. Als team kijken we met plezier terug op onze gezamenlijke inspanningen, waarmee we de weg hebben geplaveid voor een gebied met waardecreatie voor de omgeving.

 

Video impressie:

https://www.linkedin.com/posts/dura-vermeer_bodemsanering-stormpolderdijk-activity-7190707439019655168-L1J8?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Related posts