Scroll to top
Back
Projectvoorbereiding

Slimme parallelle werkprocessen redden de Merwedebrug

  • Project locatie: Gorinchem, Zuid Holland

  • Projectgrootte: 20 miljoen

  • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

  • Werkzaamheden Avante: procesmanagement

  • Kwaliteitscriteria: nvt.

Scroll

Het project

Het is voorpaginanieuws op 12 oktober 2016: de Merwedebrug bij Gorinchem is die nacht per direct afgesloten voor al het vrachtverkeer. De brug vertoont haarscheuren door metaalmoeheid. Aan ons de taak om structuur aan te brengen in de werkprocessen. Om efficiënt werkplannen en documenten op te leveren. Om mensen, materialen, materieel en middelen just in time geleverd te krijgen. Een hele uitdaging: op de drukste momenten werken er ruim 120 mensen tegelijkertijd in de uitvoering.

01.

Hoge urgentie

De acute maatregel van Rijkswaterstaat was zeker niet voorbarig. Later onderzoek van TNO wees uit dat de veilige restlevensduur van de brug op die 12e oktober nog maar zes dagen besloeg. Om de brug weer toegankelijk te maken voor zwaar verkeer, moesten knooppunten van de hoofdligger van de brug versneld worden versterkt, met zo min mogelijk hinder voor weg- en scheepvaartverkeer.

02.

Gefaseerd versterken

De werkzaamheden werden gefaseerd uitgevoerd. Na de 24 meest urgente plekken te hebben verstevigd, kon Rijkswaterstaat de brug weer vrijgeven voor het zware vrachtverkeer. In een tweede fase werden de overige verstevigingen uitgevoerd. Met mock-ups zijn alle verstevigingen getest om de uitvoering op de brug snel en soepel te laten verlopen.

03.

Complex

Om de brug weer volledig veilig te maken, moesten de verbindingen in de draagbalken worden versterkt met stalen platen. Dat was een complex proces. Want de locaties onder de brug waren slecht bereikbaar; de doorgang van het verkeer op en onder de brug moest gegarandeerd blijven en de veiligheid van de medewerkers tijdens de uitvoering van de werkzaamheden moest zijn geborgd. In totaal werden 336 verstevigingsplaten en ruim 3200 bouten aangebracht.

04.

Gestroomlijnde uitvoering

Vanwege de urgentie van het project en om de totale doorlooptijd van de spoedreparaties te minimaliseren, liepen de ontwerp- en voorbereidingswerkzaamheden voor een deel parallel aan de uitvoeringswerkzaamheden. Wij hebben met ons procesmanagement bijgedragen aan de gestroomlijnde uitvoering van alle werkzaamheden.