Scroll to top

Een interview met
Iwan Stegeman

Wie is hij? Hoe kijkt hij naar zijn rol?
En waarom koos hij voor Avante?

Sinds twee weken versterkt Iwan Stegeman ons team als projectregisseur. Ben je nieuwsgierig wie Iwan is? Wil je weten hoe hij tegen zijn rol aan kijkt? Lees dan snel dit interview dat we met hem hadden. Van zijn passie voor digitale innovaties, tot zijn motivatie om voor Avante te kiezen. Van zijn drive om interpretatieruimte te minimaliseren, tot zijn focus op het organiseren van kennis en creativiteit. Je komt er meer over te weten.

Stel jezelf eens voor

Ik ben Iwan Stegeman, 30 jaar oud en geboren en getogen in Bathmen (bij Deventer). Na een studententijd in Enschede ben ik sinds 5 jaar neergestreken in Rotterdam, waar ik samen met mijn vriendin Stella enorm geniet van de bruisende sfeer om ons heen. 

Ik ben een fanatiek persoon die altijd wil winnen en veel passie haalt uit het verzilveren van potentieel. Of dat nou potentieel is in oplossingen, processen of mensen maakt me niet zo veel uit. Als ik het gevoel heb dat er meer in zit, dan ga ik er vol voor. Daarnaast ben ik gek op het ontdekken van nieuwe dingen. Ik trek er in het buitenland bijvoorbeeld graag op uit met mijn backpack en ben in Rotterdam regelmatig op het terras te vinden als er weer een nieuwe leuke zaak is geopend. Maar ook op professioneel vlak komt het ontdekken van nieuwe dingen naar voren. Zo ben ik mij de afgelopen jaren steeds meer gaan verdiepen in de toepassing van digitale innovaties in onze branche en ben ik mezelf sinds een half jaar enkele programmeertalen aan het aanleren.

Tijdens je studie heb je al bij Avante gewerkt, wat heeft je doen terugkeren?

Ik heb me in mijn tijd bij Avante altijd erg gewaardeerd gevoeld en ben ook altijd de binding met Avante blijven voelen. Ik waardeer de open minded cultuur en het feit dat ik echt mezelf kan zijn. Ik heb een enorm gave tijd gehad bij mijn vorige werkgever, maar was op een gegeven moment op zoek naar een plek waar ik dichter op de besluit- en strategievorming kan zitten. Een wendbare en ondernemende club als Avante is voor mij de uitgelezen plek om dit te doen. Ik kan niet wachten om Avante te helpen in de groei en ontwikkeling.

Wat kan er wat jou betreft slimmer en/of bewuster in het bouwproces?

Ik ben van mening dat we in het bouwproces op enorm veel gebieden (te) veel interpretatieruimte open laten. Interpretatieruimte biedt aan de ene kant de mogelijkheid voor eigen creatieve input, maar op veel momenten is die input helemaal niet gewenst. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat een uitvoeringsteam (zonder reden) afwijkt van de ontwerpen die er gemaakt zijn. En toch gebeuren dergelijke dingen regelmatig. Niet omdat men moedwillig afwijkt van instructies, maar omdat ze simpelweg te veel interpretatieruimte open laten. Het is onvoldoende expliciet wat er moet gebeuren, met als gevolg dat de persoon of het team dat de taak moet uitvoeren zelf moet inschatten wat er exact moet gebeuren. 

Welke bijdrage wil je hier als projectregisseur aan leveren?

Een definitie van regisseren luidt bijvoorbeeld “creatieve supervisie”, wat naadloos aansluit bij het werk dat we doen. Als regisseur organiseer ik de kennis en creativiteit die nodig is om bewuste ambities, maatschappelijke impact en duurzame bedrijfsresultaten te verenigen. Mijn kracht om uitdagingen te doorgronden, hoofd en bijzaken te onderscheiden en koers te kunnen en durven varen, vormt hiervoor de basis. 

Op deze wijze geef ik de komende tijd onder andere sturing aan de gehele EMVI operatie. Het is in aanbestedingen niet belangrijk wie binnen de projectorganisatie met de beste oplossing komt voor het vraagstuk van de klant, het is enkel belangrijk dat de beste oplossing op tafel komt. Het organiseren van het (o.a. creatieve) proces om te komen tot de beste oplossing is cruciaal en vind ik erg gaaf.

Je hebt in je carrière al het nodige bereikt, waar ben je het meest trots op?

Lastig om iets specifieks te noemen. Ik ben vooral trots op de dingen die ik tot nu toe heb mogen meemaken, de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt en de plek waar ik momenteel sta, een plek die ik 5 jaar geleden overigens niet had verwacht. Maar dat is juist het mooie, het gaat naar mijn mening niet om het volledig plannen van alles wat we doen. Het gaat wat mij betreft om het vol leven van het leven, en soms moeten we daarvoor gewoon mee met wat er gebeurt. Als ik de laatste jaren iets heb geleerd, dan is het wel dat het leven komt zoals het is. En daar kunnen we dan maar beter het beste van maken in plaats van onnodig veel energie steken in datgene wat we toch niet kunnen veranderen. 

Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken?

Ik hoop in de toekomst een bijdrage te hebben geleverd aan de verdere groei en ontwikkeling van Avante. Een ontwikkeling waarbij we echt hebben bijgedragen aan het creëren van een betere leefomgeving. Maar belangrijker nog vind ik dat ik over 5 jaar kan zeggen dat ik er maximaal van heb genoten. Dat ik inspirerende mensen heb ontmoet, gave projecten heb gedaan en wederom veel heb geleerd. 

Related posts